BINDWEEFSELMASSAGE


Het principe van bindweefselmassage berust op het beïnvloeden van inwendige organen, spieren, gewrichten en bloedvaten door massage van bindweefselzones. Door de segmentale opbouw van het lichaam vindt er prikkeloverdracht plaats van orgaan naar spieren, van een orgaan naar het orthosympatisch zenuwstelsel en van de huid, spieren en het skelet naar een orgaan. Elke prikkel afkomstig van een functioneel ontregeld inwendig lichaamsdeel manifesteert zich in dat deel van het lichaamsoppervlak, dat volgens de segmentale innervatie overeenkomt met het gestoorde lichaamsdeel.

De bindweefselmassage is een vorm van reflexzone-therapie.
Er worden mechanische prikkels aan het onderhuidse bindweefsel gegeven, waardoor een krachtig regulerend en pijndempend effect kan optreden op de gerelateerde lichaamsgebieden en onderliggende organen en weefsels. Tevens wordt de doorbloeding gestimuleerd alsook de aanmaak van lichaamseigen stoffen, welke een pijndempend effect hebben.

Bindweefselmassage is ook een massage, gericht op het verbeteren van de huidconditie. De huid is ons belangrijkste en grootste orgaan. Spier- en pees problemen zijn niet altijd alleen de oorzaak van een verminderd functioneren. Een huid die met de onderliggende weefsels is verkleefd kan wijzen op een storing in het lichaam. Door middel van stevige massagegrepen in het bindweefsel wordt de doorbloeding geactiveerd, en onderhuidse spanningen en verkleving verdwijnen. Door de behandeling komt het onderhuidse bindweefsel weer los en worden de inwendige organen, spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten beïnvloed.

Een stevige vorm van bindweefselmassage wordt ook wel ingezet bij het behandelen van cellulitis.